Informatie voor jouGezondheid & mentaal welbevinden

Waar kan je als jongere terecht?

Op deze pagina vind je meer info over: Het Kruispunt, TEJO, JAC, JOTH, Het Warme William huis, NokNok, WAT WAT, Awel, Teleblok, veilig online op sociale media, grooming, 1813, 1712 en Wel Jong Niet Hetero.  

Een overzicht

De weg naar hulp op zak

Download hier een kaartje met daarop gegevens van alle hulpinstanties waar je als jongere terecht kan om over gevoelens of problemen te praten.

Vanaf 16 jaar

Kruispunt

Je maakt je zorgen of zit met vragen over jezelf, je relatie, contacten met anderen, ... Je voelt je niet goed in je vel en loopt vast in het leven. Je hebt last van depressieve gevoelens, stress, angst, slaapproblemen, ... Je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt en je kan nergens terecht met je vragen.

Het Kruispunt biedt eerste hulp bij psychische en sociale problemen. Ze luisteren naar jouw verhaal en vragen. Ze helpen je verder in één of meer gesprekken en verwijzen door indien nodig. De hulp is gratis. We zijn er voor alle inwoners vanaf 16 jaar of ouder uit de regio Malle, Zoersel, Zandhoven, Brecht en Schilde.

 • Turnhoutsebaan 202 2970 Schilde
 • 03 328 20 64
 • voorkempen@kruispunten.be
Van 10 tot 20 jaar

TEJO

Ben je tussen 10 en 20 jaar? Zie je het niet meer zitten? Is er iets wat je verdrietig, boos of bang maakt? Kan of wil je er met je vrienden of ouders niet over praten? 

Dan ben je welkom bij TEJO. We luisteren graag naar je verhaal. Quasi onmiddellijk, anoniem, kortdurend en gratis.

TEJO Schoten

 • Churchillaan 118
 • info.schoten@tejo.be
 • 03 664 52 23 of 0476 75 18 23

TEJO Brasschaat

 • Bredabaan 407
 • info.brasschaat@tejo.be
 • 03 652 16 92 of 0476 75 18 22

Andere TEJO-huizen vind je hier

 

Vanaf 12 jaar

Jongeren Advies Centrum (JAC)

Jongeren vanaf 12 jaar uit de regio zijn meer dan welkom met om het even welke vraag. Via de chatbox kan je al je vragen stellen of je kan gewoon binnenlopen tijdens de openingsuren. Geraak je moeilijk in Antwerpen dan kan er ook dichter in je buurt afgesproken worden.

JAC Antwerpen

 • Korte Nieuwstraat 26, 2000 Antwerpen
 • 03 232 27 28 
 • Mail
 • Website

CAW huis Voorkempen

 • In het CAW huis kan je ook afspraken maken met het JAC. Ze bieden gesprekken aan in de JAC-corners in de gemeenten Brecht, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel.
 • 03 207 18 40
 • Mail
 • Website

 

 

Vanaf 12 jaar

JOTH

In het JOTH-huis kan je als jongere van 12 tot en met 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en een beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, gratis en zonder een label opgeplakt te krijgen. 

Even ontsnappen aan de drukte thuis? De jongerenmedewerkers van JOTH staan voor je klaar. Kom langs in ons JOTH-huis in Zandhoven en ontspan je in onze gezellige zithoek, aan de kickertafel of aan de piano.

Eerder nood aan een babbel? Spring gewoon even binnen tijdens de openingsuren en je kan vragen naar een één-op-ééngesprek met een professioneel medewerker. Ook kan je online een afspraak maken. Meer info via deze link.

 

Van 12 tot 24 jaar

Warme Williamhuis

Het Warme Williamhuis is een veilige plaats waar jongeren van 12 tot 24 terecht kunnen voor een babbel. Want een Warme William is iemand die écht naar je luistert, iemand die je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt.

Iedereen zit wel eens wat minder goed in zijn vel en dan is het fijn dat er iemand voor jou klaarstaat. Een persoon die je kan vertrouwen en waarop je kan bouwen.

Dus kom je graag even langs om een beetje te ontspannen, ontmoet je graag eens andere mensen of wil je iets kwijt? Spring dan zeker even binnen in het Warme Williamhuis!

 • Het Warme Williamhuis is het blauwe huis op het Lodewijk De Vochtplein in 's-Gravenwezel.
 • We zijn elke woensdagnamiddag open van 12 tot 16 uur én op afspraak.
 • Nood aan een gesprek? Stuur een mailtje naar warmewilliam@schilde.be of een berichtje via Messenger.
Veerkrachtige tips

NokNok

Je goed in je vel voelen is belangrijk. Voor iedereen!  Je lichaam dat gek doet, verhuizen, regels naleven, nieuwe vrienden maken, je vervelen, de eerste verliefdheid, seks, … Elke jongere heeft hierover wel eens vragen.

Of heb je nergens zin meer in en lijken de dagen eindeloos te duren? Ben je vaak heel bang? Verwond je jezelf om de pijn niet meer te voelen? Dan is er meer aan de hand dan een gewone dip. Hulp zoeken is in dat geval belangrijk.

Herken je dat gevoel bij jezelf of bij iemand anders? 

Op deze website vind je heel wat antwoorden op je vragen, info, tips en suggesties om je door die rotperiode heen te helpen.

Informatie- en adviesplatform voor jongeren

WAT WAT

Op de website vind je heel wat no nonsense info op maat van jongeren. Meer dan 70 organisaties bundelen hun info hier, een schat aan informatie.

Zeker bij een 1ste keer… (een lief, op kot, liefdesverdriet, huren,…) zit je dikwijls nog met veel vragen. Daar vind je op WAT WAT een antwoord op. 

Ook andere thema’s waar jongeren mee te maken krijgen (identiteit, problemen thuis, je lijf, rechten op school, psychische problemen, cannabis, muziek, holebi, praten met je ouders, …) komen ruim aan bod.

Je vindt WAT WAT ook op Instagram via #watwat #jijweet

Voor kinderen en jongeren

Awel

Soms zit je met een vraag, een verhaal of een probleem dat je aan niemand durft vertellen. Of er is gewoon niemand aan wie je het kan vertellen. Dan kan je bij Awel terecht. Awel luistert naar alle kinderen en jongeren zonder dat iemand anders hierover iets hoeft te weten. Zo vraagt Awel nooit naar je naam of naar je contactgegevens.

 • Bel gratis naar 102 elke dag van 16 tot 22 uur en op woensdag en zaterdag vanaf 14 uur - niet op zon- en feestdagen.
 • Chatten kan elke dag van 17 tot 22 uur - maximum 1 uur - niet op zon- en feestdagen. 
 • Je kan hen ook mailen
 • Je eigen verhaal of vraag posten of een reactie achterlaten bij een post van iemand anders kan op het forum.

 

Info en chat voor studenten

Teleblok

Een diploma krijg je niet vanzelf, daar moet hard voor gestudeerd worden. Soms loopt het niet zoals je hoopt en kan je wel wat steun gebruiken. 

Op Teleblok vind je heel veel informatie en tips om je te helpen bij het studeren.  Zo vind je er tips om je motivatie te boosten, of die van je vrienden.  Heb je faalangst, ben je perfectionistisch, vraag je je af waar je best kan studeren, alleen of samen, ... de website gaat er dieper op in en helpt je weer op weg.

Nood aan een luisterend oor? Als je tijdens de examenperiodes in januari en juni een luisterend oor nodig hebt, kan je live chatten met vrijwilligers.  

Een goede voorbereiding is het halve werk. Deze studieplanner helpt je hierbij.

Over mediaopvoeden

Veilig online en op sociale media

Cyberpesten, delen van intieme foto’s zonder jouw toestemming bij sexting, oplichting bij "fantastische” aanbiedingen, … 

Het internet en de sociale media zijn prachtige uitvindingen maar soms kan er ook wel eens iets goed fout lopen. 

 

Preventie en mediawijsheid

Grooming

Grooming is het proces waarbij een volwassene een kind/jongere benadert en manipuleert met het oog op seksueel contact. 

Grooming kan zowel online als offline (via een fysieke ontmoeting) tot seksueel misbruik leiden. Groomers winnen het vertrouwen door de begrijpende vriend te spelen en complimentjes te geven. Zo proberen ze slachtoffers uit de kleren te praten en controle over hen te verkrijgen.

Info en tips over omgaan met grooming vind je op de website van Childfocus

Suïcidepreventie

1813 Zelfmoordlijn

De Zelfmoordlijn is een telefonische hulplijn voor al wie met zelfmoordgedachten worstelt. Ook nabestaanden en personen die op een of andere manier met zelfdoding worden geconfronteerd, kunnen terecht op dit noodnummer.

Ken je iemand die aan zelfmoord denkt of die een poging ondernam? Vang je signalen of zelfmoordgedachten op van iemand uit je naaste omgeving? Negeer ze niet, er zijn verschillende manieren waarop men je kan helpen.

 • Het telefoonnummer 1813 wordt 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bemand door vrijwilligers.
 • Je kan dagelijks chatten met een vrijwilliger van 18.30 tot 22 uur. 
 • De Zelfmoordlijn is ook bereikbaar via mail. Je mail wordt binnen de 5 werkdagen persoonlijk beantwoord door één van de vrijwilligers. Ze werken volledig anoniem, wat betekent dat het e-mailsysteem ervoor zorgt dat ze geen e-mailadressen kunnen zien.

Alle gegevens zijn terug te vinden op deze website.

Hulplijn vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling

1712 bij vragen over geweld

1712 is een professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Het gesprek is gratis en anoniem.

Ben je jonger dan 18 jaar?

 • Bellen kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 18 uur.
 • Chatten kan van maandag tot en met donderdag van 13 tot 20 uur.
 • Mailen kan altijd. Ze antwoorden je binnen de twee werkdagen.

Ben je ouder dan 18 jaar?

 • Bellen kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 18 uur.
 • Chatten kan van maandag tot en met donderdag van 13 tot 20 uur.
 • Mailen kan altijd. Ze antwoorden je binnen de twee werkdagen.

Alle info kan je terugvinden op 1712.   

Organisatie voor en door holebi- en transgenderjongeren

Wel Jong Niet Hetero

Wel Jong Niet Hetero is een vrijwilligersorganisatie met als voornaamste doel dat elke holebi- en transgenderjongere zich goed en veilig voelt. Ze maakt ontmoeting mogelijk door het organiseren van activiteiten, informeert via de infobox en sensibiliseert o.a. door het geven van vorming.

Kom je graag in contact met anderen? Dan kan je terecht op hun forum.

Wil je meer weten? Surf eens naar hun website of volg hen op Facebook.