Informatie voor jouOver zwangerschap & bevallen

Opvolging zwangerschap en geboorte

Op deze pagina vind je meer info over: Kind & Gezin, vroedvrouwen, doula's, thuisbevallingen, waar je kan bevallen, kraamzorg, flesvoeding en borstvoeding, informatie voor anderstaligen en infoavonden Pas Zwanger. 

Ondersteuning van Kind & Gezin tijdens de zwangerschap

Je kan tijdens de zwangerschap al kennis maken met jouw Kind en Gezin-team. Samen bespreken jullie hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen na de geboorte. Heb je vragen over je ongeboren baby, over het ouderschap ... bespreek dit gerust! Het team van Kind & Gezin maakt tijd om te luisteren naar jouw behoeften en verwachtingen en gaat in gesprek over alle veranderingen die een geboorte met zich meebrengt.

Leg je startgesprek hier vast. Meer info vind je hier

 

Vroedvrouw

Zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling volgt een vroedvrouw jou en je baby thuis verder op. Ook als alles vlot verloopt, is een regelmatig bezoek van een vroedvrouw nuttig.

Een vroedvrouw biedt ondersteuning en begeleiding van moeder en baby bij:

  • Opvolging en verzorging van de moeder voor, tijdens en na de geboorte (controle van de groei en ligging van de baby, begeleiding borstvoeding, controleren van bloedverlies, bloeddruk en andere parameters, medische opvolging, begeleiding bij miskraam, …);
  • Opvolging en verzorging van de baby (wegen en meten, bekijken van het voedingspatroon, uitvoeren hielprik, medische opvolging, …);
  • Consultatie rond het thema fertiliteit en gezinsplanning.

De dienstverlening door de geconventioneerde vroedvrouw wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds: 12 consultaties tijdens de zwangerschap waarvan 5 consultaties de eerste 5 dagen na de geboorte, vervolgens nog 7 (à 10) consultaties verspreid over enkele weken (of maanden). Sommige vroedvrouwen rekenen een kilometervergoeding aan. 

Zoek een vroedvrouw in je buurt.

Doula

Een doula is er speciaal voor jou en je partner. Zij biedt emotionele ondersteuning tijdens de bijzondere, spannende en vermoeiende uren rondom de geboorte van je kind. Ze kan ook fysieke steun geven, ze creëert een comfortzone rondom jullie heen, door bij te staan waar nodig. Al betekent dat soms ook enkel op de achtergrond aanwezig te zijn. Ze komt wanneer jullie haar nodig hebben en blijft tot de baby is geboren. De doulabegeleiding is een aanvulling op de medische zorg. De nadruk ligt op het geruststellen, aanmoedigen, fysiek contact en comfort bieden aan de aanstaande ouders.

Meer info vind je op de website van de Vlaamse Federatie van Doula's

Thuisbevalling

Je kan beroep doen op een vroedvrouw die je thuis komt begeleiden bij de arbeid en bevalling. 

Wil je graag thuisbevallen? Meer informatie via deze link.

Waar kan je bevallen?

Ziekenhuizen organiseren meerdere keren per jaar een infosessie met meer informatie over zwanger zijn, bevallen, borstvoeding enz. Tijdens deze avond staat een vroedvrouw jou en je partner te woord en kan je een rondleiding krijgen op de materniteit. Voor meer info kijk je op de site van het ziekenhuis waar je gaat bevallen of raadpleeg je de gynaecoloog.

Kraamzorg

Na de bevalling kan een helpende hand in het huishouden en bij de zorg voor je kind welkom zijn. Kraamzorg is een kortdurende en professionele hulp die onmiddellijk na het ziekenhuisverblijf of na de bevalling thuis start. Speciaal opgeleide kraamverzorgenden komen je thuis ondersteunen. De kraamverzorgende helpt bij de babyverzorging en -voeding, heeft aandacht voor de andere kinderen en neemt licht huishoudelijke taken over zodat het gezin in alle rust aan de nieuwe situatie kan wennen.

Maak tijdig een afspraak (vanaf de 5de - 6de zwangerschapsmaand) om de ondersteuning na de geboorte vlot op te starten. Kraamzorg kan reeds prenataal opstarten bij risicozwangerschappen vanaf  3 maanden vóór de vermoedelijke bevallingsdatum.

Verschillende organisaties bieden kraamzorg aan en dit wordt (gedeeltelijk) terugbetaald door je mutualiteit. 

Algemene informatie over kraamzorg en een uitgebreid overzicht van dienstverleners kan je terugvinden op de website van De Kraamvogel (Expertisecentrum Kraamzorg)

Volgende diensten in de regio helpen je graag verder:

Familiehulp 

FERM Thuiszorg

Gezinszorg Villers

Dienst voor gezinszorg Schilde

Dienst voor gezinszorg Wijnegem

Dienst voor gezinszorg Zoersel

Flesvoeding en borstvoeding

Via de website van Kind en Gezin vind je meer info over flesvoeding, borstvoeding en het overschakelen naar vaste voeding.

Wist je dat er borstvoedingsverlof bestaat en dat je recht hebt op borstvoedingspauzes op het werk?

Je kan je zwangerschapsverlof verlengen om borstvoeding te geven. Meer info lees je hier.

Als je terug gaat werken heb je het recht om een- of tweemaal per dag gedurende een halfuur het werk te onderbreken om af te kolven. Voor meer info klik je hier.  

Wil je moedermelk afkolven, maar niet meteen een eigen afkolfset kopen? Je kan dit materiaal ook huren. Doe navraag bij je mutualiteit of apotheek.

Informatie voor anderstaligen

Hoe over gezinsplanning en zwangerschap praten met anderstaligen? Neem een kijkje op de site van Zanzu. Hier kan je in veertien verschillende talen info terugvinden.

Infoavonden

Wat kan je verwachten?                            

Je bent pas zwanger en benieuwd naar wat je te wachten staat. Tijdens de infoavond ‘pas zwanger’ krijg je een antwoord op al je vragen, twijfels en bezorgdheden. Een deskundige overloopt in een kleine groep alle fasen van de zwangerschap tot de geboorte. 

Welke vragen kan je stellen?                    

De deskundige kan je een antwoord geven op diverse vragen zoals:

  • Wat kan een vroedvrouw voor mij betekenen?
  • Kraamzorg: ook voor mij?
  • Welke administratie breng je in orde?
  • Wie kan je begeleiden tijdens je zwangerschap?
  • Waar en hoe kun je bevallen?
  • Wanneer en waarvoor kan ik bij Kind en Gezin terecht?
  • Heb ik recht op borstvoedingsverlof?

Waar en voor wie?

De infoavond is gratis en voor alle zwangere vrouwen en hun partners.

De infoavond 'Pas Zwanger' gaat 4 keer per jaar door, telkens in een andere gemeente. Voor meer informatie en inschrijving, kijk bij activiteiten. 

 

Andere infoavonden?

Ook het Huis van het Kind Noorderkempen organiseert infoavonden Pas Zwanger. Meer informatie vind je terug via deze link