Informatie voor jouGezondheid & mentaal welbevinden

Gezonde geest

Op deze pagina vind je meer info over: De Kraamvogel, CAW, AWEL, Kruispunt, Overkop, Warme Williamhuis, CGG, CKG, Moeder-Baby Eenheid, 1Gezin1Plan, 1813, 1712 en 106.

de Kraamvogel

1001 kritieke dagen

Ieder kind verdient een gelijke kans op een gezond en gelukkig leven. De basis hiervoor is een veilige hechting tussen ouder en kind. De manier waarop de zwangerschap en de eerste 2 jaar van een kinderleven verlopen zijn daarom zo cruciaal in de ontwikkeling. De juiste informatie en een goede ondersteuning van ouders (in spe) maken hierin echt een verschil. 

Je kan op afspraak langskomen op ons spreekuur Zorgen en Twijfels. 

Om dit voor elk gezin te garanderen is er nog wat werk aan de winkel in onze gezondheidszorg. Precies daarom bundelen een aantal organisaties hun krachten om het Manifest '1001 kritieke dagen' vorm te geven en wetenschappelijk grondig te onderbouwen om zo ook een politiek draagvlak te creëren en effectief door te wegen op de besluitvorming.

Infant Mental Health (of IMH) betekent letterlijk 'geestelijke' of 'mentale' gezondheid van de baby en het jonge kind. Hoewel we als mens zelden concrete herinneringen vasthouden aan de eerste levensjaren, hebben precies deze eerste ervaringen een emotionele impact op onze mentale en algemene ontwikkeling. De missie van '1001 kritieke dagen' is onder andere het bevorderen van de kwaliteit van de ouder-kindrelatie om de ontwikkeling van het jonge opgroeiende kind te optimaliseren. Waarom het zo belangrijk is om in te zetten op de geestelijke gezondheidszorg van baby's en jonge kinderen lees je hier

CAW

Centrum voor Algemeen Welzijnswerk

Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Dat hoort bij het leven. Je kan dan in alle vertrouwen terecht bij een hulpverlener van het CAW.

Wanneer je beroep doet op het CAW, zijn er verschillende vormen van hulp mogelijk. Simpelweg 'tussen de mensen zijn' in een inloopcentrum, of informatie en advies geven. Maar ook langere begeleidingstrajecten, opvang of crisishulp wanneer de nood hoog is.

Jij bepaalt steeds wat er gebeurt.

 Meer info vind je hier.

Voor kinderen en jongeren

AWEL

Soms zit je met een vraag, een verhaal of een probleem dat je aan niemand durft vertellen. Of er is gewoon niemand aan wie je het kan vertellen. Dan kan je bij Awel terecht. Awel luistert naar alle kinderen en jongeren zonder dat iemand anders hierover iets hoeft te weten. Zo vraagt Awel nooit naar je naam of naar je contactgegevens.

 • Bel gratis naar 102 elke dag van 16 tot 22 uur en op woensdag en zaterdag vanaf 14 uur - niet op zon- en feestdagen.
 • Chatten kan elke dag van 17 tot 22 uur - maximum 1 uur - niet op zon- en feestdagen. 
 • Je kan hen ook mailen
 • Je eigen verhaal of vraag posten of een reactie achterlaten bij een post van iemand anders kan op het forum.
voor jongeren vanaf 16 jaar

Kruispunt

Je maakt je zorgen of zit met vragen over jezelf, je relatie, contacten met anderen, ... Je voelt je niet goed in je vel en loopt vast in het leven. Je hebt last van depressieve gevoelens, stress, angst, slaapproblemen, ... Je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt en je kan nergens terecht met je vragen.

Het Kruispunt biedt eerste hulp bij psychische en sociale problemen. Ze luisteren naar jouw verhaal en vragen. Ze helpen je verder in één of meer gesprekken en verwijzen door indien nodig. De hulp is gratis. We zijn er voor alle inwoners vanaf 16 jaar of ouder uit de gemmentes Malle, Schilde, Zoersel, Wijnegem, Brecht en Zandhoven.

 • Turnhoutsebaan 202 2970 Schilde
 • 03 328 20 64
 • voorkempen@kruispunten.be

 

 

 

 

 

 

 

Warme Williamhuis

Het Warme Williamhuis is een veilige plaats waar jongeren van 12 tot 24 terecht kunnen voor een babbel. Want een Warme William is iemand die écht naar je luistert, iemand die je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt.

Iedereen zit wel eens wat minder goed in zijn vel en dan is het fijn dat er iemand voor jou klaarstaat. Een persoon die je kan vertrouwen en waarop je kan bouwen.

Dus kom je graag even langs om een beetje te ontspannen, ontmoet je graag eens andere mensen of wil je iets kwijt? Spring dan zeker even binnen in het Warme Williamhuis!

 • Het Warme Williamhuis is het blauwe huis op het Lodewijk De Vochtplein in 's-Gravenwezel.
 • We zijn elke woensdagnamiddag open van 12 tot 16 uur én op afspraak.
 • Nood aan een gesprek? Stuur een mailtje naar warmewilliam@schilde.be of een berichtje via Messenger.

Overkop

In het Overkophuis kan je als jongere van 12 tot en met 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en een beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, gratis en zonder een label opgeplakt te krijgen. 

Even ontsnappen aan de drukte thuis? De jongerenmedewerkers van Overkop staan voor je klaar. Kom langs in ons Overkophuis in Zandhoven en ontspan je in onze gezellige zithoek, aan de kickertafel of aan de piano.

Eerder nood aan een babbel? Spring gewoon even binnen tijdens de openingsuren en je kan vragen naar een één-op-ééngesprek met een professioneel medewerker. 

CGG

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

Een centrum voor geestelijke gezondheidszorg biedt medisch-psychiatrische en psychotherapeutische hulpverlening aan mensen met ernstige psychische problemen. Elk CGG heeft een aparte werking voor kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen.

De hulpverlening in een CGG gebeurt tijdens consultaties. Er is geen opname of verblijf.

CGG VAGGA

 • Handelslei 173 2980 Zoersel
 • 03 256 91 60
 • zoersel@vagga.be 
 • Website 

 

 

CKG

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning

Een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning biedt opvang en begeleiding aan gezinnen met kinderen van 0 tot en met 12 jaar waar de opvoeding vastloopt of dreigt vast te lopen. Samen met het gezin zoeken ze een antwoord op de moeilijkheden in de opvoeding en/of verzorging van je kind.


Het Open Poortje Schilde

 • Puttenhoflaan 25, 2970 Schilde
 • 03 383 26 51
 • Mail
 • Website

Koraal - Horst Schoten

 • Horstebaan 14, 2900 Schoten
 • 03 658 51 72
 • Mail
 • Website

De Volte Kapellen

 • Kalmthoutsesteenweg 33, 2950 Kapellen
 • 03 292 63 41
 • Website
PZ Bethanië

Moeder-Baby-Eenheid

Moeder&Baby is een behandelcentrum gespecialiseerd in zorg voor zwangere vrouwen en jonge moeders die te kampen hebben met psychische moeilijkheden rondom en na de bevalling. 

Het therapeutisch aanbod is multidisciplinair en richt zich zowel naar de behandeling van de problemen van de moeder als naar de ondersteuning van de vroege moeder-baby relatie. De behandeling wordt afgestemd op de zorgvraag en kan zowel ambulant, in dagbehandeling als in opname. 

Aanmelding kan binnen de kantooruren. Bij crisis kan contact opgenomen worden met het PZ Bethaniënhuis.

De kostprijs is afhankelijk van de behandelingsmodule: ambulant, dagbehandeling of opname. Gedetailleerde informatie vind je op deze website.

 

Samenwerkingsverband gezins- en jeugdhulp

1Gezin1Plan

‘It takes a village to raise a child’ 

Kinderen opvoeden, je huishouden runnen, zorgen over geld, je werk, je woonst of je loopt vast op een samenwerking met de mensen of diensten rondom jou of je gezin, … je hoeft het niet alleen te doen. Zie je door het bos de bomen niet meer? 

1Gezin1Plan helpt je duidelijk te krijgen wat goed en minder goed gaat en waarbij je hulp kan gebruiken. We bekijken samen wie rondom jou en je gezin staat. Op die manier vinden we misschien wel mensen (familie, vrienden, hulpverleners,…) die met je mee kunnen nadenken of die je hulp kunnen bieden.  

 

Bij 1Gezin1Plan werken ook eerstelijnspsychologen. Indien nodig of gewenst kan de psycholoog een kortdurend begeleidingstraject (vijftal gesprekken) opstarten. 

Meer info vind je hier.

 

Suïcidepreventie

1813 Zelfmoordlijn

De Zelfmoordlijn is een telefonische hulplijn voor al wie met zelfmoordgedachten worstelt. Ook nabestaanden en personen die op een of andere manier met zelfdoding worden geconfronteerd, kunnen terecht op dit noodnummer.

Ken je iemand die aan zelfmoord denkt of die een poging ondernam? Vang je signalen of zelfmoordgedachten op van iemand uit je naaste omgeving? Negeer ze niet, er zijn verschillende manieren waarop men je kan helpen.

 • Het telefoonnummer 1813 wordt 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bemand door vrijwilligers.
 • Je kan dagelijks chatten met een vrijwilliger van 18.30 tot 22 uur. 
 • De Zelfmoordlijn is ook bereikbaar via mail. Je mail wordt binnen de vijf werkdagen persoonlijk beantwoord door één van de vrijwilligers. Ze werken volledig anoniem, wat betekent dat het e-mailsysteem ervoor zorgt dat ze geen e-mailadressen kunnen zien.

Alle gegevens zijn terug te vinden op deze website.

Professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling

1712 bij vragen over geweld

1712 is een professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Het gesprek is gratis en anoniem.

 • Bellen kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 18 uur.
 • Chatten kan van maandag tot en met donderdag van 13 tot 20 uur.
 • Mailen kan altijd. Ze antwoorden je binnen de twee werkdagen.

Alle info kan je terugvinden op 1712.   

 

Nood aan een helpend gesprek?

106 Tele-Onthaal

Je kan bij Tele-Onthaal praten over wat jou bezighoudt, groot of klein. Ze zijn dag en nacht bereikbaar en elk gesprek is anoniem. 

Of je nu een heel groot probleem of kleinere zorgen hebt, een vrijwilliger maakt tijd voor jou, luistert, leeft mee, denkt samen met je na over wat je vertelt en helpt je zoeken naar inzichten, mogelijkheden en uitwegen. 

Een kant-en-klare oplossing kan de vrijwilliger niet voor jou uit zijn mouw schudden. Als je het nodig hebt, krijg je informatie over verdere hulpverleningsmogelijkheden. 

 • Je kan bellen naar het nummer 106 
 • Chatten kan elke avond en woensdag- en zondagnamiddag
 • Meer info op deze website